Mobile

6G – pe cand?

6G poate furniza viteze de pana la 1TB pe secunda

Se zvoneste ca cei de la Samsung vor lansa pe 11 Februarie (peste cateva zile) noua linie S20 (S20, S20+ si S20 Ultra) – se presupune ca vor exista si variantele 5G. (sursa foto 91Mobiles).

5G este implementat in mai mica sau mare masura in Romania de catre Orange (Cluj-Napoca, Iasi, Brasov, Bucuresti -alte orase urmand sa aiba acces in curand la acest protocol), Vodafone (Cluj-Napoca, Mamaia si Bucuresti), Digi (Bucuresti, Mamaia, Constanta, Craiova, Brasov, Predeal, Busteni, Sinaia, Sibiu, Iasi, Oradea, Timisoara) – cei de la digi utilizeaza tehnologie Ericcson .

Putem crede ca tehnologia 6G va putea fi implementata undeva prin 2030 dar la cat de repede avanseaza tehnologia in ultima perioada putem fi siguri ca deja se lucreaza la ea. FCC a facut primii pasi catre 6G prin deschiderea valului de frecventa terahertz (frecvente intre 95GH si 3 THZ), iar in 2018 Universitatea Oulu din Finlanda finanteaza deja teste si cercetarea pentru banda 6G cat si metode de utilizare.

Japonia planuieste sa lanseze 6G in 2030.

Cateva scenarii de utilizare”:

Masini autonome – deja sunt cateva firme de logistica ce utilizeaza 4G respectiv  5G pentru transport asistat de un sofer.

Drone de livrare produse – vezi Amazon.

Operatii realizate la distanta cu ajutorul tehnologiei 5G plus multe altele.

La ce ne putem astepta este o lume interconectata, o lume la care cei de la Here se gandesc deja punand bazele unor protocoale de comunicare, harti ce interconecteaza telefonul mobil cu masina, dronele si semenele de circulatie.

 

 

Back to top button